Facebook Like

Tu nu ești singur

EMAG

luni, 5 martie 2012

Tablitele de la Tartaria

Se spune ca sumerienii au fost cei care au pus bazele scrierii. Insa, dupa descoperirea tablitelor de la Tartaria unii cercetatori nu mai sunt atat de siguri.
Multi savanti au fost atrasi de cultura Daco-Romana strabuna, iar cele trei tablite ceramice gasite la Tartaria in judetul Alba au strarnit o curiozitate din partea multora.
Au fost descoperite figurine de lut ars si de alabastru si trei placute de lut ars. Doua dintre acestea erau acoperite cu semne cu caracter pictografic si se presupune ca redau texte stravechi. In cea dea treia placuta este redat un om care merge in urma a doua animale cornute.
Cele trei tablite de la Tartaria sunt identificate ca cele mai vechi marturii ale utilizarii scrierii in sud-estul Europei, sau, dupa unii drept “cea mai veche biblioteca a Europei”.

Tartaria

Localitatea Tartaria se afla la poalele versantului nordic al Muntilor Sureanu, de-a lungul malului stang pe cursul mijlociu al raului Mures. Pe un diametru de aproximativ 60 de kilometri s-au gasit fragmente osteologice ale omului Neanderthal si ale omului de Cromagnon. La Turdas, in apropiere de Tartaria au fost executate niste sapaturi in 1895 si 1910, in urma carora s-a scos la iveala vatra unei asezari cu piese asemanatoare celor de la Tartaria. La Daia Romana, la 12 km nord est de Tartaria, s-a descoperit un vas cilindric a carui vechime este anterioara datarii sigililor din Sumer. Specificul acestor materiale descoperite i-a facut pe cercetatori sa creeze o identitate proprie, sub numele de Cultura Turdas-Vinca, cultura de acum 4500 – 3700 i.e.n., raspandita in Ardeal, Oltenia, Banat, Serbia, Ungaria, dar si in alte tari sau continente mai indepartate.
Multe din piesele gasite aici sunt expuse in muzeul de istorie din Orastie.
Unii cercetatori au ridicat ipoteza ca scrierea sub forma pictogramelor a aparut mai intai in sud-estul Europiei si nu in Mesopotamia, teorie criticata puternic in arheologia mondiala. Exista si ipoteza ca aceste piese ar fi ajuns in Transilvania datoria unor contacte economice sau de alta natura cu Orientul Apropiat desi datarea tablitelor este mai timpurie cu 1000 de ani fata de aparitia scrisului in Orient.
Vladimir Georgiev spunea ca tablitele de la Tartaria sunt mai vechi cu un mileniu decat scrierile sumeriene.
A. Kifisim, care a publicat si o harta special intocmita, in care demonstreaza ca stramosii romanilor de astazi au exercitat o influenta puternica asupra culturii intregii lumi antice, respectiv a vechii Elade, a vechiului Egipt, a Sumerului si chiar a Chinei.
Filozoful Platon, spunea “niste table triunghiulare de arama au fost aduse de fecioarele hyperboreene la Delos. Aceste table aveau un continut eshatologic: Dupa ce s-a despartit de trup, sufletul de duce in regatul lui Hades pentru judecata”. Se stie ca hyperboreenii locuiau la nordul Dunarii. Acolo era cunoscuta mina Baia de Arama. Elementele grecesti din textul acestor placi sunt un adaos, iar conceptia despre nemurirea sufletului este probabil zalmoxiana.

Enigmele tablitelor si semnificatia lor

Un profesor din Sankt Petersburg a descifrat enigmaticele pictograme, in cea mai credibila versiune: NUN KA SA UGULA PA IDIM KA RAI, insemnand “Nobilul care stie tainele va merge in Rai”. (nun “nobil”, ugula taina; loc incercuit, ka-rai in cer, Rai). Pe tablita mai apare si crucea, vechi simbol precrestin care imparte semnele in patru.
Expertii unei academii din Rusia au ajuns la concluzia ca defapt pe tablite sta scris “proto-sumerian”. Din pacate interpretarea pictogramelor de pe tablite nu duce la niciun adevar. Exista atatea traduceri complet diferite incat ele se infunda din ce in ce mai mult in mister, cu cat incearca altii sa le descifreze. Chiar daca am gasi corespondentul lor in cuvinte, nu vom stii poate niciodata ce au simbolizat ele cu adevarat printre cei ce le-au scris.
Marco Merlini, director al “Prehistory Knowledge Project” a gasit un schelet al unei femei de 1.45 m. inaltime, in varsta de 50-55 de ani. I-a atribuit un rol religios, fiindca printre oase au fost gasite si 23 de obiecte sacre, dintre care o ancora pentru tesut, niste bratari si niste statuete de idoli. Oasele au fost trimise la Universitatea din Roma pentru a fi verificate cu Carbon 14. Rezultatul datarii a fost neasteptat. Oasele au fost clasificate ca fiind de acum 7300 de ani.
Marco Merlini a declarat “Oasele, ca si tablitele sunt foarte vechi. Acum este o certitudine. Este randul nostru sa gandim ca scrierea a inceput in Europa cu doua mii de ani inaintea Sumerului. In Romania avem o comoara imensa, dar ea nu apartine numai Romaniei, ci intregii Europe.”

Controverse

Tablitele de la Tartaria sunt foarte controversate. Unii neaga vechimea si autenticitatea tablitelor, iar altii asteapta alte descoperiri care sa confirme importanta lor si in favoarea ideii ca este vorba de cea mai veche scriere din lume, cel putin cea mai veche dintre cele descoperite pana acum.
Unii istorici consacrati s-au simtit stanjeniti la ipoteza ca acestea ar fi cele mai vechi scrieri din lume, sau chiar s-au pronuntat rautacios. Dovezile si descoperirile facute confirma faptul ca scrierea a aparut intai in sud-estul Europei. Piese asemanatoare au fost gasite si in colina de la Karanovo, in sud-estul Bulgariei, intr-un nivel neolitic datand de acum 3000 de ani i.e.n. Aceste sigilii gasite in Bulgaria erau gravate cu pictograme si erau impartite in patru sectoare clar delimitate, la fel ca una din tablitele de la Tartaria. La Gracianita, in nord-vestul Bulgariei, s-au descoperit doua platouri mici. Pe fundul uneia se poate vedea o reprezentare schematica antropomorfa, iar cel de-al doilea reprezinta o forma de scriere apropiata de cea de pe sigiliul de la Karanovo si Tartaria.
Colin Reinfrew, un arheolog britanic, a efectuat sapaturi in localitatea bulgara Sitagroi si a afirmat ca in sud-estul Europei a existat in vechime o zona de civilizatie inaintata. Foarte multi istorici din Occident, din Rusia si de pe alte meleaguri afirma acest lucru.
Datarea cu C14 a acestor tablite reprezinta o problema, deoarece ele au fost supuse unor tratamente necorespunzatoare din necunostinta de cauza. Acesta este unul din motivele pentru care aceste tablite lasa loc de indoiala. Suntem noi buricul pamantului sau aceste tablite au fost scrise mult mai recent? Sau nici macar nu apartin civilizatiei din care ne tragem?
Tablitele au fost totusi datate indirect, prin analize pe celelalte obiecte gasite impreuna cu ele. Cu toate acestea, exista sceptici care sustin ca tablitele au fost puse ulterior in groapa descoperita.
Chiar daca aceste tablite ar corespunde unei perioade mai timpurii decat cele mai vechi scrieri sumeriene, ele nu demonstreaza mare lucru. Exista si varianta ca aceste tablite sa fi fost aduse de migratori, aducand cu ei cultura si invataturile lor, iar simbolurile de pe tablite se aseamana extrem de mult cu cele folosite de sumerieni in comunicarea scrisa.
Pana se va demonstra contrariul, vor exista doua tabere si misterul originii acestor tablite va continua.

Autor: Marius, www.descopera.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc ca esti alaturi de mine.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LIKE

Etichete

1 (1) 1998 (1) 2 (1) 2012 (65) 2013 (16) 2014 (5) 2015 (5) 2016 (2) 2017 (1) 3 (1) 4 (1) 5 (1) 6 (1) A te iubi (12) Acceptare (2) Access Bars (2) Access Consciousness (1) ACTIVAREA KUNDALINI (1) Adamus (6) Adevar? (42) Afaceri (1) Afirmatii (1) ajutor (7) Alexandru Pargaru (3) Aloe Vera (1) Amintiri din moarte clinica (1) Among Us (1) Andrei Laslau (1) Änglavakt (1) Apa (13) apocalipsa (3) Argangheli (3) ARHANGHELUL MIHAIL (1) Asa NU (1) Astazi Dumnezeu vrea ca tu sa stii (10) Astrologie (14) Astronaut (1) Augusto Cury (1) Barbara Hand Clow (6) Barbatul si Femeia (8) Bebe Mihaescu (1) bucegi (1) Bunker Roy (1) caini (1) carte (39) Cartoful (2) Castigatorul la (1) ceapa (1) chakre (4) Chakrele Corpului Uman (2) Charlie Chaplin (1) Codul Lui Oreste (6) COMPASIUNE (1) Conspiratia Tacerii (1) Constelatia Pleiadelor (2) copii (36) copiii (13) copiii de cristal (3) crime time (2) cristofor (1) Curs De Dezvoltare Personala (7) Dan Farcas (1) Dan Luca (2) Dan Puric (1) daruieste viata (1) david (1) dedublare (1) Deepak Chopra (2) Dezvoltare personala (267) Dezvoltare Spirituala (73) Dimitrova (1) Dincolo de limite (1) doctor (1) documentar (2) Doneaza (1) doreen virtue (3) Dorinte (1) Downey (6) DR. WAYNE W. DYER (2) drama (1) Drunvalo Melchizedek (3) Echilibrul vorbirii și tăcerii (1) echinoctiu (1) ECKHART TOLLE (7) Eclipsa (4) Editura For You Newsletter (57) ego (3) Elena Cocis (1) eliberare (1) energii (16) Episodul (6) euro (1) evrei (1) evreii au talent (1) extraterestri (11) Fericire (3) film (37) FLP (2) Fotografie (5) frica (5) Furie (1) Gabriela Benchea (2) Gerrit Gielen (1) Greg Braden (1) HIPERSENSIBILITATE (1) Ho’oponopono (3) iertare (10) ingeri (13) ingrijorarea (1) inima (7) Intelepciune (2) intinereste (1) Intoleranta Alimentara (1) Inuaki (2) INUAKI Reptilianul Din Mine (1) Ioan Alexandru (1) ioan vladuca (1) Isus (8) iubire (48) Iustin Narcis Ianau (1) Iustin Parvu (2) James Tyberonn (1) japonia (2) Jennifer Hoffman (27) Johan Brisinger (1) Jordan Duchnycz (1) judecata (1) Kahlil Gibran (1) Karen Bishop (1) Karma (2) Kryon (7) Lauren C. Gorgo (15) Lauren Gorgo (3) lectii (1) luther (1) Magul din Carpati (1) manuscris (1) Manuscrisele de la Marea Moarte (1) Marea Moarta (1) Maria Magdalena (1) Mark Boyle (1) marte (4) Masaru Emoto (1) Matei (32) Maturitate (1) mayas (5) McDonald's (1) medicina (2) mesaj (3) Metatron (1) Michael Nvquist (1) Michael Odoul (3) mierea de albini (2) Minti luminate (1) minune (5) miracol (20) mister (7) Monica visan (2) Mullins (1) Mullins Food Products (1) Muzica (11) Muzica de relaxare (1) Muzica Motivationala (3) Narcis (1) natural (1) naturist (1) Neale Donald Walsch (1) Niculina Gheorghiţă (14) noua generatie (1) Noul val de Iubire (1) Nu e sfarsitul lumii (1) NU vaccinarii (24) nuci (2) Ora Pamantului (1) Oscar Wilde (1) OSHO (28) otrava (1) OZN (30) Pace (1) Pamantul (6) PAMANTUL IN DIMENSIUNEA A 5-A (2) parinti (2) Parinti straluciti (1) Paul Ferrini (9) Plansul (1) Plenitudine (2) Poezie (10) portal (1) Portalul Datei Triple (1) povesti cu talc (58) printre noi (1) profesori fascinanti (1) Profetii (7) Psihologie (8) Rai (1) reptilianul din mine (1) Respect (3) ridiche neagra (1) Roma Downey (6) România (28) Ronna Herman (1) Rudolf Steiner (1) rugaciune (2) SaLuSa (35) sanatate (125) Schimbarea (4) Scrisoare (1) Scrisori din Cer (1) secret (1) secrete (2) SENSIBILITATE (1) sfecla rosie (1) Shift (1) siberia (1) Simplificare (1) Sleep Talk (1) Smerenie (1) sms (1) solstitiu (1) Spiritualitate (32) Stephen Covey (3) Sti (1) Stiati ca.... (47) Stima de sine (1) succes (1) suflet (5) Sundar Singh (1) sunet (1) Sunt eu insumi (2) Şi tu poţi fi Supernanny (2) talent (2) Tehnica Bowen (1) Tehnici (2) Tehnici de meditatie (4) Terapia iertarii (3) terapie (3) test (1) Tom Kenyon (9) Traditii (1) Traieste (1) transmisie (39) Triada Eclipselor (3) tunami (1) tusea (1) ufolog (1) Uleiul de cocos (1) Vanga (1) Viata (7) video (62) vindecare (2) vitamina C (1) vitamine (1) Zambeste (1)